Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații recente - Tendințe, provocări și bune practici anticorupție în Europa și Statele Unite ale Americii : Cel de-al 21-lea raport general de activitate (2020) al GRECO

21st General Activity Report (2020) of the Group of States against Corruption (GRECO) Anti-corruption trends, challenges and good practices in Europe & the United States of America. Adopted by GRECO (March 2021). Feature article: Justice Commissioner Didier REYNDERS, European Commission/ / Group of States against Corruption (GRECO) . - Strasbourg, 2021. - 53 p. - [Accesat la 15.04.2021].

Disponibil: https://rm.coe.int/21st-general-activity-report-greco-2020/1680a2173c

Cel de-al 21-lea Raport general de activitate (2020) al Grupului de State împotriva corupției (GRECO). Tendințe, provocări și bune practici anticorupție în Europa și Statele Unite ale Americii.

Guvernele ar trebui să gestioneze cu rigurozitate riscurile de corupție care au apărut datorită necesității de a lua măsuri extraordinare pentru a combate pandemia COVID-19, inclusiv atragerea unor sume mari de bani în economie pentru a atenua impactul său economic și social, a declarat GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, în raportul său anual.

GRECO subliniază că, de mai bine de un an, guvernele au trebuit să pună în aplicare măsuri de urgență care să implice concentrări de puteri și derogări de la drepturile fundamentale, măsuri care merg mână în mână cu riscuri de corupție care nu ar trebui subestimate. Aceste riscuri pot fi deosebit de pronunțate în ceea ce privește sistemele de achiziții publice atunci când vine vorba de probleme precum conflictele de interese și rolul lobby-ului.

În raport, președintele GRECO, Marin Mrčela, solicită statelor să urmeze îndeaproape orientările emise de GRECO în 2020 pentru a preveni riscurile de corupție în contextul pandemiei.

Raportul analizează măsurile de prevenire a corupției luate de statele membre GRECO în 2020 în cea de-a 4-a rundă de evaluare, care vizează parlamentari, judecători și procurori, precum și cea de-a 5-a rundă de evaluare, care se concentrează asupra guvernelor centrale, inclusiv funcții executive de vârf, și agenții de aplicare a legii .

Până la sfârșitul anului 2020, statele membre ale GRECO implementaseră pe deplin aproape 40% din recomandările sale pentru prevenirea corupției în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii. Recomandările cu cea mai mică conformitate au fost cele emise cu privire la deputați (doar 30% implementate integral), urmate de judecători (41%) și procurori (47%).

Raportul analizează, de asemenea, principalele probleme anticorupție relevante pentru instituțiile de aplicare a legii, inclusiv politicile anticorupție și de integritate, politicile de resurse umane și protecția avertizorilor de integritate.

Până la sfârșitul anului 2020, 16 țări au fost supuse procedurii de neconformitate în cea de-a patra rundă de evaluare GRECO: Andorra, Armenia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Monaco, Polonia, Portugalia, România, Serbia și Turcia.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. Ajută statele să identifice deficiențele în politicile naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, aceasta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

Vezi de asemenea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti