Faceți căutări pe acest blog

CoE : e - publicatii - Protecția drepturilor omului în epoca inteligenței artificiale


Protecția drepturilor omului în epoca inteligenței artificiale : Comentariu privind drepturile omului al  Comisarului al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, - 3 iulie 2018 . -  2p.


Disponibil la :
  •  https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/safeguarding-human-rights-in-the-era-of-artificial-intelligence
  •  https://www.coe.int/en/web/commissioner/blog/-/asset_publisher/xZ32OPEoxOkq/content/safeguarding-human-rights-in-the-era-of-artificial-intelligence?_101_INSTANCE_xZ32OPEoxOkq_languageId=fr_FR 
  • https://www.coe.int/en/web/commissioner/blog/-/asset_publisher/xZ32OPEoxOkq/content/safeguarding-human-rights-in-the-era-of-artificial-intelligence?_101_INSTANCE_xZ32OPEoxOkq_languageId=ru_RU
"Utilizarea inteligenței artificiale în viața noastră cotidiană este în creștere, acoperind în prezent o mulțime de domenii de activitate. Ceva aparent banal ca evitarea unui ambuteiaj în trafic prin folosirea unui sistem inteligent de navigație sau primirea de oferte direcționate de la un comerciant de încredere este rezultatul unei analize de date pe care o pot utiliza sistemele AI ", a declarat Dunja Mijatović, Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, publicate în Comentariul său privind drepturile omului.

"În timp ce aceste exemple particulare au beneficii evidente, implicațiile etice și legale ale științei datelor din spatele lor deseori devin neobservate de publicul larg".

Infracțiunea privind dreptul la viață privată și dreptul la egalitate

Tensiunea dintre avantajele tehnologiei AI și riscurile pentru drepturile omului devine mai evidentă în domeniul vietii personale. Confidențialitatea este un drept fundamental al omului, esențial pentru a trăi în demnitate și securitate. Dar în mediul digital, inclusiv atunci când folosim aplicații și platforme media sociale, sunt colectate cantități mari de date cu caracter personal - cu sau fără consimțământul nostru - și pot fi utilizate pentru a ne crea profilul și pentru a produce predicții despre comportamentele noastre. Oferim date privind sănătatea, ideile politice și viața de familie, fără a ști cine va folosi aceste date, în ce scopuri și cum.

Stimularea libertății de exprimare și a libertății de întrunire
Un alt drept în joc este libertatea de exprimare. O recenta publicatie a Consiliului Europei privind algoritmii si drepturile omului a notat, de exemplu, ca Facebook si YouTube au adoptat un mecanism de filtrare pentru a detecta continutul extremist violent. Cu toate acestea, nu sunt disponibile informații despre procesul sau criteriile adoptate pentru a stabili care videoclipuri prezintă "conținut în mod clar ilegal". Deși nu putem decât să salutăm inițiativa de a opri difuzarea unor astfel de materiale, lipsa de transparență în ceea ce privește moderarea conținutului provoacă îngrijorări, deoarece poate fi folosită pentru a restrânge libertatea legitimă și capacitatea oamenilor de a se exprima. Au fost abordate preocupări similare cu privire la filtrarea automată a conținutului generat de utilizatori, la punctul de încărcare a datelor sau altui continut, care se presupune că încalcă drepturile de proprietate intelectuală, s-a propus o directivă privind dreptul de autor al UE. În anumite circumstanțe, utilizarea tehnologiilor automatizate pentru difuzarea conținutului poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra dreptului la libertatea de exprimare și la viața privată, în cazul în care roboții, armatele trollilor, spam-ul vizat sau anunțurile sunt utilizate, pe lângă algoritmii care definesc afișarea conținutului.

Ce pot face guvernele și sectorul privat?

AI are potențialul de a ajuta ființele umane să-și maximizeze timpul, libertatea și fericirea. În același timp, ne poate
conduce spre o societate distopică. Găsirea unui echilibru corect între dezvoltarea tehnologică și protecția drepturilor omului este așadar o chestiune urgentă - una pe care depinde viitorul societății în care vrem să trăim.

Pentru a o gestiona corect, avem nevoie de o cooperare mai strânsă între actorii statului - guverne, parlamente, justiție, organe de drept - companii private, mediul academic, ONG-uri, organizații internaționale și, de asemenea, publicul larg. Sarcina este descurajantă, dar nu imposibilă. Inteligența artificială ne poate spori abilitățile de a trăi viața dorită. Dar le poate și distruge. Prin urmare, este nevoie de reguli stricte pentru a evita transformarea sa într-un Frankenstein modern, mentionează în încheiere Dunja Mijatović, Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti