Faceți căutări pe acest blog

Republica Moldova – Republica Cehă: Consolidarea parteneriatelor culturale



Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Cehă, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în cooperare cu Ambasada Cehiei în Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova,  a organizat, la 30 martie 2017, ora 12.00,  evenimentul ”Republica Moldova - Republica Cehă: Consolidarea parteneriatelor culturale”, cu participarea:
  • Excelenței Sale, Dl. Zdenek KREJCI, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova; 
  • Andrei CHISTOL, Secretar de Stat, Ministerul Culturii al Republicii Moldova; 
  • Elena PINTILEI, Director General al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova; 
  • Petr KROUPA, Director General al Bibliotecii Naționale a Republicii Cehe.



Evenimentul a inclus:

1. LANSAREA EXPOZIȚIEI DE DOCUMENTE ȘI PUBLICAȚII DIN COLECȚIILE și din biblioteca personală a Excelenței Sale, Dl. Zdenek Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, care este dedicată Cehiei și relațiilor mold-cehe și  cuprinde compartimente referitoare la cultura și literatura cehă, istoricul, arhitectura și arta Cehiei, cele mai atractive locuri turistice, parcursul european al Cehiei, istoricul relațiilor moldo-cehe și asistența Cehiei pentru Republica Moldova.





Cehia cunoscută și mai puțin cunoscută… Știai oare că Cehia este una dintre cele 13 state europene fara iesire la mare, iar în afara de partea de sud, spre Austria si Slovacia, Cehia este in totalitate inconjurata de munti; acestia formeaza granita naturala cu Germania si Polonia. Capitala si cel mai mare oras al Cehiei este Praga; acesta are o populatie de aproximativ 1.7 milioane de locuitori si este deseori numită, “Orasul celor o suta de clopotnite”, “Mama oraselor” sau “Orasul de aur”. In Praga se afla Universitatea Carolina, cea mai veche universitate din Europa centrala si cea mai veche din lume care inca este activa.  In Cehia exista peste 2.000 de castele sau ruine ale acestora, care merită a fi vizitate, conținând amprentele diferitor epoci ale istoriei și ale renumitelor case regale. 

In Cehia există 46 de aeroporturi, dintre care 6 sunt internationale, și care te vor ajuta să ajungi la cele mai frumoase locuri turistice, stații balneare sau rezervații naturale. 

Cunoștințele despre Cehia vor fi revigorate vizionând materialele expuse în spațiul expozițional al BNRM, care vin să facă o prezentare generală asupra țării și capitalei sale, cât și oferă o incursiune în istoricul său, punând accent pe epoca lui Carol IV, împărat german și rege boem din casa regală de Luxembourg, pe dominația Habsburgilor, revoluția de catifea și revenirea Cehiei pe calea democratică în 1992. Ascensiunea țării este prezentată prin documente recente care oglindesc dezvoltarea diferitor domenii economice și sociale și totodată sunt expuse informații referitoare la relațiile moldo-cehe. 

Parcursul european al Cehiei, început în 1992, a permis realizarea multiplelor reforme și, datorită aderării la Uniunea Europeană, au fost înregistrate progrese considerabile mai ales  în domeniile: drepturile omului și protecția persoanelor cu dizabilități, asigurarea egalității de gen,  economie, bănci și finanțe, agricultură, industrie, dezvoltarea științei și tehnologiilor informaționale. Experiența Cehiei este una prețioasă pentru Republica Moldova, ținând cont de faptul deschiderii Republicii Cehe pentru cooperare cu Republica Moldova. În acest sens, ar trebui menționat faptul că Rep. Cehă a implementat zeci de proiecte în țara noastra. În ultimii 12 ani au fost realizate peste 50 de proiecte mari în sumă de cca 14 mln. EURO în sectoarele: ecologiei, apă și canalizare, agriculturii, sectorului social și educației. Proiecte mici locale în ultimii ani au fost realizate de cca 240 000 EURO. Informația respectivă de asemenea fiind oferită în compartimentul dedicat relațiilor moldo-cehe.

Un aport la acest capitol a fost și semnarea, la 30 martie 2017, a acordului de colaborare între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Cehiei.


Literatura cehă este reprezentată în cadrul expoziției prin marii scriitori:

Franz Kafka - scriitor de limbă germană, originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, care a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice;
Karel Čapek - desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe.
Jaroslav Hašek -  
scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri. Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.
Jaroslav Seifert -
scriitor, poet și jurnalist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1984.
Milan Kundera - romancier și un eseist francez de origine cehă, stability în Franța.

Aceștia fiind doar unii dintre scriitori cehi prezenți pe rafturile expoziției, alături de romanul ”Hotel Europa” a lui Dumitru Țepeneag, romanul ”Simion liftnicul” de Petru Cimpoeșu,  romanul ”Ultima lună de toamnă” de Ion Druță și balada ”Miorița” în limba cehă.

Desigur, un spațiu vast al expoziției este dedicate Patromoniului cultural al Cehiei care este
reprezentat de cele mai complexe și representative publicații din colecțiile Bibliotecii Naționale ale Republicii Moldova, care vin să prezinte monumentele arhitecturale ale Cehiei, arta, cinematografia, muzica și, împreună cu acestea  vestitele opere de sticlă și faianță răspândite la nivel mondial.

Printre personalitățile de origine cehă sau care au locuit pe teritoriul țării și au marcat nu doar evoluția țării, dar și dezvoltarea întregii omeniri, sunt remarcate:
COMENIUS (n. Jan Amos Komenský) filosof, gramatician și pedagog ceh. Membru al sectei Frații Moravi, Comenius s-a ocupat întrega viață de perfecționarea metodelor pedagogice. Opera sa îl face să fie considerat, în momentul de față, părintele educației moderne. A elaborat 27 de principii didactice, dintre care cel mai importanat este „principiul instituției”. A afirmat că „Viața e o școală”.
JOHANN GREGOR MENDEL - călugăr augustinian și cercetător științific,   cunoscut ca fondator al geneticii.
WILHELM STEINITZ - jucător de șah și primul campion mondial oficial al acestui joc (1886-1894). Cunoscut pentru contribuțiile sale originale la strategia de șah precum ideile sale despre jocul pozițional
SIGMUND FREUDmedic neuropsihiatru, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor.
FRANZ OSTERMANN - preparator și prim conservator, primul custode al Muzeului Zemstvei din Basarabia, în prezent Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. creatorul unor vaste colecții de animale naturalizate și preparate biologice. a pus bazele primei colecții de fotografii despre Basarabia.
OSKAR SCHINDLER - industriaș german, spion și membru al partidului nazist care a salvat de la Holocaust circa 1200 de evrei, angajându-i în fabricile sale de email și muniții pe teritoriul Poloniei și Cehiei de azi.
VÁCLAV HAVELscriitor, dramaturg și disident ceh. A fost ultimul președinte al Cehoslovaciei (1990-1992) și primul președinte al Republicii Cehe (1993-2003).
JAN TOMÁŠ FORMAN cunoscut actor, scenarist, profesor și unul dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val Cehoslovac. Două dintre filmele sale, Zbor deasupra unui cuib de cuci și Amadeus, i-au adus un renume deosebit, făcându-l să obțină Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Zbor deasupra unui cuib de cuci a fost al doilea film care a obținut toate cele cinci premii Oscar majore (cel mai bun film, actor în rol principal, actriță în rol principal, regizor și scenariu).
MARTINA NAVRATILOVA - fostă jucătoare de tenis, fostă numărul 1 mondial. Este considerată una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din toate timpurile.
ŠTEFAN FÜLE - Comisar european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate în perioada 2010-2014
VERA JOUROVA - Comisar european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie din 2014.
 


2. PREZENTAREA ATLASULUI NATIONAL AL REPUBLICII CEHE

Atlasul Național al Republicii Cehe, reprezentând cea mai completă operă cartografică recentă din Europa Centrală și de Est, a fost donat Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova de către Ambasada Cehiei în Republica Moldova și va fi prezentat de către Excelența Sa, Dl. Zdenek KREJCI, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova.
Elaborarea unui atlas reprezintă un eveniment important pentru orice societate dezvoltată, acesta oferind un rezumat al descoperirilor ştiinţifice ale experţilor din diverse domenii, captând astfel atât aspecte istorice, cât şi contemporane ale unei ţări. 

În Republica Cehă, Atlas krajiny Ceske republiky / Landscape Atlas of the Czech Republic (Atlasul Național al Republicii Cehe) acesta este primul atlas complet realizat de la constituirea statului independent la 1 ianuarie 1992, fiind creat cu ajutorul celor mai performante tehnologii şi bazându-se pe cele mai recente descoperiri ştiinţifice. Acest atlas este constituit din opt secţiuni: 
1) Relieful, obiect de studiu; 
2) Poziţia geografică; 
3) Peisajul din perspectivă istorică; 
4) Peisajul natural; 
5) Relieful contemporan; 
6) Peisajul ca patrimoniu natural şi cultural; 
7) Mediul şi relieful pentru societate; 
8) Peisajul în artă.

Atlasul Național al Republicii Cehe este probabil cea mai completă operă cartografică recentă din Europa Centrală și de Est. 

Acesta depășește cu mult un atlas național în înțelesul clasic al anilor în care au început aceste lucrări interdisciplinare (după 1960-70). Acesta arată modul în care o viziune unitară a unei echipe de specialiști, foarte diferiți ca pregătire, dar uniți prin dorința de a descoperii noi aspecte ale semanticii spațiilor geografice, prin cercetarea cu noi instrumente SIG, atinge un stadiu de excelență în cartografia contemporană.

Mai multe informații despre Atlasul Național al Republicii Cehe.

3. ALFONS MUCHA: EXPOZIȚIA DE AFIȘE 

În spațiul expozițional de la parterul BNRM este expusă o mini-expoziție de afișe din colecția BNRM, executate de Alfons Maria Mucha, pictor și artist decorator ceh în stil Art Nouveau, bine cunoscut pentru stilul său unic. 



Expoziția va fi vernisată în perioada 25 martie – 17 aprilie 2017.

De asemenea, în cadrul evenimentului au avut loc:

4. ÎNMÂNAREA AMBASADEI REPUBLICII CEHE A TESTIMONIULUI ”25 DE ANI DE PARTENERIAT”  din partea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.


5. SEMNAREA UNUI ACORD DE COLABORARE între Biblioteca Națională a Republiii Moldova și Biblioteca Națională a Cehiei. 



Participanții la eveniment: reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanți ai ministerelor, oameni de cultură, studenți s-au arătat interesați de expoziție.


Ei au avut posibilitatea să se informeze suplimentar și din materialele promoționale despre Cehia oferite cu amabilitate de Ambasada Cehiei în Republica Moldova.



Coordonatorul evenimentului și organizatorul expoziției:
Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM, tel. 0-22-24-10-96.

FOTO



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti