Faceți căutări pe acest blog

UE- e-publicatii: Primul raport al UE privind combaterea corupției


Raportul UE privind combaterea corupției
The EU Anti-Corruption Report=Raportul UE privind combaterea corupției. - 03.02.2014. - 41 p.

Raportul UE privind combaterea corupției vizează toate cele 28 de state membre ale UE. 

Raportul cuprinde:

Un capitol general care sintetizează principalele constatări, descrie tendințele în materie de corupție în UE și analizează modul în care statele membre abordează corupția în cadrul procedurilor de achiziții publice.

28 de capitole consacrate fiecărui stat membru, care oferă o imagine a situației generale privind corupția, identifică problemele care trebuie monitorizate în continuare și subliniază bunele practici care ar putea fi o sursă de inspirație pentru alte țări.

Raportul include, de asemenea, rezultatele a două sondaje Eurobarometru privind percepția asupra corupției în rândul cetățenilor europeni, pe de o parte, și al întreprinderilor, pe de altă parte.

 În raport se arată că atât natura, cât și nivelul corupției, precum și eficiența măsurilor adoptate pentru combaterea acesteia variază de la un stat membru la altul. Raportul arată, de asemenea, că merită să se acorde o mai mare atenție fenomenului corupției în toate statele membre.

Acest lucru este ilustrat de rezultatele unui sondaj Eurobarometru, publicat astăzi, privind atitudinea europenilor față de corupție. Din datele prezentate rezultă că trei sferturi (76 %) din europeni cred că fenomenul corupției este larg răspândit și mai mult de jumătate (56 %) consideră că nivelul corupției din țara lor a crescut în ultimii trei ani. Un european din 12 (8 %) afirmă că a fost martor al unui caz de corupție în ultimul an. Rezultatele sondajului Eurobarometru sunt disponibile aici.

Câteva dintre principalele constatări privind tendințele în materie de corupție la nivelul UE:


1. Mecanisme de control
2. Urmărire penală și sancțiuni
 3. Dimensiunea politică
4. Domenii de risc

 Achizițiile publice: un domeniu vulnerabil la fenomenul corupției 

Raportul cuprinde un capitol special privind achizițiile publice. Acestea reprezintă un domeniu foarte important pentru economia UE, având în vedere că nivelul cheltuielilor efectuate de entitățile publice pentru achiziții de bunuri, servicii și lucrări este de aproximativ o cincime din PIB-ul UE în fiecare an. De asemenea, achizițiile publice constituie un domeniu predispus la practici de corupție. 

În raport se subliniază necesitatea de a se institui norme de integritate mai stricte în domeniul achizițiilor publice și se recomandă măsuri de îmbunătățire a mecanismelor de control într-o serie de state membre. În capitolele consacrate fiecărei țări se pot găsi informații detaliate și aspecte specifice în materie de achiziții publice, propuse a fi analizate în continuare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti