Faceți căutări pe acest blog

Ce înseamnă să fii cetăţean european?: Masă Rotundă

"Ce înseamnă să fii cetăţean european?" - a fost subiectul dezbaterilor care au fost organizate la 30 septembrie 2014 , la Biblioteca Publică Raională Călăraşi "Grigore Vieru", în parteneriat cu Consiliul Raional Călăraşi, Direcţia Cultură, Direcţia Învăţământ, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare al BNRM, cu susţinerea Centrului de Resurse "Dialog-Pro".



Evenimentul a avut drept obiectiv familiarizarea tinerilolor cu drepturile cetăţeanului european, creşterea gradului de conştientizare a acestora în a deveni adevăraţi cetăţeni europeni.

 

În contextul parcursului european al Republicii Moldova, dna Galina Agafiţa, directoarea BPR "Gr. Vieru" şi coordonatorul evenimentului, a prezentat invitaţii speciali ai Mesei Rotunde: Dl Vasile Timofti, Vicepreşedintele raionului Călăraşi, Dl Dumitru Trifan, Şef Direcţie Cultură, Dna Lilia Snegureac, Preşedintele Centrului de Resurse "Dialog-Pro", Preşedintele Secretariatului Platformei societăţii civile "Pentru Europa", Dna Elena Carauş, specialist principal la Centrul Pro-european de Servicii  şi Comunicare al BNRM, după care a invitat publicul prezent să mediteze asupra viitorului ţării şi a rolului pe care îl au tinerii în societate.

Invitaţii speciali au adresat tinerilor mesaje de salut în care au remarcat în unison importanţa cunoaşterii standardelor europene privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept şi necesitatea efecturăii reformelor eficiente în ţară în conformitate cu aceste standarde. Vicepreşedintele Consiliului Raional a menţionat că această acţiune s-a axat anume pe tineri deoarece conducătorii de mâine ai ţării sunt tinerii de astăzi şi aceştia deja ar trebui să dea dovadă de cunoştinţe aprofundate şi spirit de iniţiativă.

Tinerii prezenţi la eveniment s-au dovedit a fi susţinători fideli ai parcursului european al ţării şi dat dovadă de cunoştinţe privind drepturile cetăţenilor. De asemenea, ei au adus exemple concrete de promovare a unei imagini pozitive a ţării peste hotare şi cu propuneri care ar spori gradul de sensibilizare a populaţieie faţă de drepturile omului şi valorile unei societăţi democratice. Rotaru Nadejda, elevă la Liceul teoretic "Vasile Alexandri" din localitate, şi-a expusviziunea referitoare la rolul cetăţeanului în valorificarea principiilor europene. Şi colegii său au remarcat că este primordial ca fiecare cetăţean să-şi cunoască drepturile şi să le valorifice, dar şi să nu-şi neglijeze responsabilităţile. Toţi au fost de acord că împreună pot fi realizate lucruri frumoase şi utile pentru societate.

Dna Lilia Snegureac a remarcat rolul fundamental al educaţiei şi culturii în modernizarea ţării. Doar un cetăţean educat în spirit democratic, cu un nivel înalt de cultură poate contribui eficient la modernizarea ţării şi apropierea ei de UE.

În contextul discuţiilor, a fost demonstrat un filmulet video elaborat de UE care le-a reamintit celor prezenţi că Europa este o echipă care conlucrează, convieţuieşte şi împărtăşeşte ţeluri comune. Europa este un loc unde domneşte libertatea, pacea, democraţia, statul de drept, egalitatea, drepturile omului şi solidaritatea. Tinerii au fost îndemnaţi să consulte Portalul de bloguri al CPESC şi în special dosarele dedicate drepturilor omului şi tinerilor.

Mesajul transmis tinerilor a fost că pentru a ajunge demni în familie UE, trebuie să aplicăm standardele UE la nivel naţional. Fiecare cetăţean ar trebui să fie conştient de rolul pe care îl joacă într-o societate şi trebuie să fie informat obiectiv despre procesele care au loc în ţară şi în afară şi care îl vizează la modul direct.

Partea a doua a evenimentului l-a constituit un seminar de instruire privind sursele de informare europeană: Portalul "Moldova Europeană" şi Portalul de bloguri al CPESC. cei prezenţi au aflat cum pot fi accesate aceste surse consolidate de informare, ce informaţii pot fi găsite acolo şi cum ar putea fi ulterior utilizate aceste informaţii şi materiale. Tinerii au fost încurajaţi să se implice în campaniile europene şi să profite de oportunităţile care le sunt oferite la nivel european. fundaţiile pentru tineret, instituţii de instruire a tinerilor, programele de susţinere a activităţilor tinerilor.

La finele şedinţei de instruire Dna L.Snegureac le-a înmânat tinerilor Certificate de Participare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti