Traducere neoficială:
Centrul Pro-european al BNRM
Holiday time: Holiday activities to do with young digital citizens. For parents / Janice Richardson, Veronica Samara - Strasbourg: Council of Europe, 2025. – 2 p. [Resursă electronică] URL: https://rm.coe.int/prems-143522-eng-2511-depliant-holliday-time-parents-web-a4-1-/1680a9c50f (accesat la 17 iulie 2025).
Vacanță activă cu tineri cetățeni digitali
EDUCAȚIE PENTRU DEMOCRAȚIE
Pentru părinți
Fiind online
Acces și incluziune
Vacanțele sunt un moment în care întâlnim adesea mulți oameni și putem învăța mai multe despre alte țări, culturi, rase și religii.
- Rugați copiii să caute online informații despre locurile în care își petrec vacanțele, pentru a încerca să afle dacă oamenii din acea zonă beneficiază de acces egal la internet și de drepturi egale în societate.
Învățare și creativitate
Perioada vacanței poate fi o oportunitate minunată pentru copii de a învăța lucruri noi și de a-și exersa creativitatea.
Vizitați un muzeu local. Rugați-i pe copii să pregătească vizita căutând informații online. Când ajungeți acasă, întrebați-i ce lucruri interesante au văzut și rugați-i să scrie un eseu despre experiența lor sau despre ce și-ar fi dorit să găsească în muzeu.
Educație mediatică și informațională
Vacanța este o ocazie excelentă pentru întreaga familie de a explora lumea împreună.
-
Rugați-i să folosească un motor de căutare pentru a afla informații despre locul unde veți petrece vacanța – chiar dacă este orașul propriu! Îndemnați-i să compare rezultatele, în special reclamele, și învățați-i cum să verifice informațiile din mai multe surse..
Binele personal online
Etică și empatie
Vacanțele pot fi dificile pentru copiii care, din motive mentale, fizice, sociale sau economice, nu pot merge în anumite locuri sau nu pot face aceleași lucruri ca alți copii.
-
Ajutați-i să dezvolte empatia. Întrebați-i dacă toți copiii pot merge în aceleași locuri sau face aceleași activități. De ce nu? Cum se simte să fii exclus? Pot face ceva pentru a ajuta?
Sănătate și bunăstare
Vacanțele ar trebui să fie un moment pentru aer curat și mișcare, dar mulți copii petrec mai mult timp ca niciodată online, jucându-se sau urmărind videoclipuri.
-
Stabiliți împreună reguli privind timpul petrecut în fața ecranelor, pentru a menține un echilibru sănătos între activitățile online și offline. Organizați evenimente distractive în familie, departe de tehnologie.
Prezență digitală și comunicare
Amintiți-le copiilor să fie atenți la ce postează online, chiar și în vacanță, deoarece fiecare acțiune online lasă o amprentă digitală care ar putea fi permanentă.
-
De fiecare dată când vă gândiți să postați o fotografie cu copiii online, întrebați-i dacă ar fi bucuroși ca acea imagine să fie văzută de prieteni, colegi, profesori sau chiar de străini.
Drepturi online
Participare activă
În timpul vacanței, copiii ar trebui încurajați să se implice în activități pozitive, constructive – online și offline.
-
Înscrieți-i în activități de vacanță pentru tineri (tabere, sport, evenimente pentru tineret). Astfel, își vor exersa abilitățile de participare în interacțiuni directe.
Drepturi și responsabilități
Drepturile și responsabilitățile noastre ca cetățeni rămân aceleași, indiferent unde mergem sau ce facem.
-
În timpul vacanței, rugați-i să noteze toate afișele sau informațiile legate de drepturi și responsabilități (în magazine, hoteluri, pe plajă sau la piscină). Împreună, gândiți-vă cum se aplică aceste reguli și în mediul online.
Confidențialitate și securitate
Știați că locuințele sunt mai des jefuite în perioada vacanței, dacă oamenii postează pe rețelele sociale informații despre plecare sau fotografii care arată că nu sunt acasă?
Întrebați-i dacă ar striga pe stradă numele, numărul de telefon și adresa lor. Dacă nu, atunci de ce ar posta aceste informații online? Explicați-le că internetul e ca o stradă imensă în care nu știm niciodată cine ascultă.
Conștientizare în calitate de consumator
Tindem să cheltuim mai mult în vacanțe, mai ales când vizităm un loc nou.
-
Discutați în familie despre mâncărurile și produsele locale preferate de copii. Îndemnați-i să caute cum sunt produse aceste bunuri și cum ajung la noi, ca și consumatori. Ce consecințe au aceste alegeri asupra mediului și asupra viitorului planetei?
Alte publicații ale Consiliului Europei despre educația pentru cetățenie digitală:
- Educația pentru o cultură a jocurilor video – Ghid pentru profesori și părinți (2021)
- Pași simpli pentru a-ți ajuta copilul să devină cetățean digital (2020)
- Idei pentru a menține copiii activi acasă în timpul crizei COVID (2020)
- A fi părinte în era digitală – strategii pozitive pentru diverse situații (2020)
- Manual pentru educația cetățeniei digitale (2019)
- Bullying: perspective, practici și analize (2017)
- Ghidul alfabetizării digitale (2017)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu