Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Impactul practic al monitorizării GRETA

Practical impact of GRETA’s monitoring work in improving the implementation of the Convention on Action against Trafficking in Human Beings / Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (GRETA). - Strasbourg: Council of Europe, March 2024. - 90 p.

Disponibil:  https://rm.coe.int/booklet-practical-impact-of-greta-s-monitoring-work-in-improving-the-i/1680aef8ef

Accesat la 26.03.2024

Impactul practic al muncii de monitorizare a GRETA în îmbunătățirea implementării Convenției privind Acțiunea împotriva Traficului de Persoane / Grupul de Experți în Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA),

Convenția Consiliului Europei din 2005 privind Acțiunea împotriva Traficului de Persoane este primul instrument legal internațional care adoptă o abordare bazată pe drepturile omului în combaterea traficului de persoane. Implementarea sa este monitorizată de Grupul de Experți în Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), care emite rapoarte pe țări, urmărind evoluția eforturilor de combatere a traficului de persoane și identificând lacune în implementarea Convenției, precum și bune practici.

Pe baza rapoartelor GRETA, Comitetul Părților la Convenție adoptă recomandări, cerând statelor părți să raporteze măsurile luate pentru implementarea acestora.

Această publicație oferă o selecție de exemple de situații în care statele părți la Convenție au luat măsuri pentru îmbunătățirea legislației, politicilor și practicilor lor în lumina rapoartelor GRETA și a recomandărilor Comitetului Părților. Munca de monitorizare a GRETA a fost un factor integral care a contribuit la aceste schimbări.


Cât privește Republica Moldova:

  • În conformitate cu recomandările primului raport al GRETA (2011), au fost amendate prevederile Codului Penal cu scopul de a clarifica distincția între munca forțată și traficul în scopul exploatării muncii, pe de o parte, și între proxenetism și traficul în scopul exploatării sexuale, pe de altă parte. Mai mult, a fost criminalizată utilizarea serviciilor unei victime a traficului de persoane, cu cunoștință că persoana a fost traficată.

  • În primul său raport, GRETA a invitat autoritățile moldovene să efectueze o evaluare independentă a implementării Planului Național de Acțiune. Secretariatul Permanent al Comitetului Național a comandat evaluări externe ale Planurilor Naționale de Acțiune Antitrafic în perioada 2010-2011 și 2012-2013, care au fost realizate de ONG-ul La Strada Moldova, cu finanțare din partea OSCE.

  • În urma celui de-al doilea raport de evaluare al GRETA (2016), cadru legislativ relevant pentru acțiunea împotriva traficului de persoane a fost dezvoltat în continuare. Au fost introduse forme suplimentare de exploatare în Articolul 165 din Codul Penal (CP), care criminalizează traficul de persoane, și Articolul 206 din CP privind traficul de copii.

  • În al doilea său raport de evaluare, GRETA a considerat că autoritățile moldovene ar trebui să ia măsuri suplimentare în domeniul prevenirii traficului în scopul exploatării muncii. În 2018 a fost adoptată o nouă lege care reglementează activitatea agențiilor private care facilitează angajarea în străinătate. În iulie 2013, Centrul de Poliție pentru Combaterea Traficului de Persoane a semnat un acord de cooperare cu Inspectoratul de Stat al Muncii privind prevenirea și identificarea timpurie a traficului de persoane în scopul exploatării muncii și muncii forțate, care prevedea operațiuni comune și schimb de date. În plus, între martie și mai 2019, s-a desfășurat o campanie națională de informare finanțată de Ambasada SUA, concentrată pe riscurile traficului de persoane în scopul exploatării muncii în străinătate.

  • Legea nr. 137 privind Reabilitarea Victimelor Infracțiunilor, care prevede servicii minime de sprijin pentru victimele infracțiunilor, inclusiv acces la compensație de stat, a intrat în vigoare în ianuarie 2018.

  • Cu scopul de a îmbunătăți răspunsul justiției penale la traficul de persoane, în iunie 2019, la Chișinău, a fost înființat un panel specializat de judecători pentru a se ocupa de cazurile de trafic de persoane și infracțiuni conexe.

Mai multe informații despre GRETA și Republica Moldova:

Intrarea în vigoare a Convenției Anti-Trafic a Consiliului Europei: 1 februarie 2008  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti