Faceți căutări pe acest blog

CoE: e- publicații recente - Cel de-al 20-lea raport general de activitate (2019) al GRECO

         
20th General Activity Report (2019) of the Group of States against Corruption (GRECO). Anti-corruption trends, challenges and good practices in Europe & the United States of America = Al 20-lea Raport general de activitate (2019) al Grupului de State împotriva corupției (GRECO). Tendințe, provocări și bune practici anticorupție în Europa și Statele Unite ale Americii / Group of States against Corruption (GRECO) . - Council of Europe, 2020. - 52 p. - [Accesat la 9.06.2020].


Guvernele și deținătorii de funcții publice ar trebui să acționeze în mod exemplar, respectând măsurile anticorupție și standardele de transparență, a declarat organismul anticorupție GRECO al Consiliului Europei în raportul său anual.
Raportul analizează măsurile de prevenire ale corupției luate în statele membre GRECO în 2019 în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii, precum și în guvernele centrale - inclusiv funcții de conducere cheie - și agențiile de aplicare ale legii. 

Secretarul general, Marija Pejčinović Burić, a declarat: „Corupția subminează încrederea cetățenilor în democrație și în instituțiile democratice. Prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor eficiente anticorupție și promovarea integrității și transparenței ar trebui să fie în orice moment o prioritate pentru autoritățile publice. Statele au înregistrat progrese, dar ar trebui să își intensifice eforturile pentru a implementa pe deplin recomandările GRECO ”.
Raportul subliniază că, de când a început a patra rundă de evaluare în 2012, aproape jumătate din statele membre ale GRECO au efectuat reforme constituționale ca urmare a recomandărilor sale.
Statele membre ale GRECO au efectuat peste 150 de reforme legislative, de reglementare sau instituționale concrete pentru a pune în aplicare recomandările GRECO.
GRECO a continuat să facă progrese în evaluarea prevenirii corupției în guvernele și agențiile de aplicare a legii: 18 țări au fost evaluate până la sfârșitul anului 2019.

GRECO a constatat adesea deficiențe în modul în care țările se ocupă de lobby, conflictele de interese și „ușile rotative” în guvernele centrale, inclusiv necesitatea extinderii măsurilor anticorupție consilierilor. Recomandările GRECO cu privire la agențiile de aplicare a legii se referă mai ales la coduri de conduită, promovare și demitere, conflicte de interese, restricții post-angajare și protecția avertizorilor de integritate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti