Faceți căutări pe acest blog

Tinerii au descoperit 10 lucruri despre Europeana

La 17 octombrie 2019, în cadrul #BNRM s-a desfășurat sesiunea educațional-informativă cu genericul "10 lucruri pentru a descoperi #Europeana – platforma europeană privind patrimoniul cultural digital” cu participarea elevilor clasei a IX”b” a Liceului Teoretic “Gheorghe Asachi” din Chișinău. Sesiunea  a fost  organizată de CPESC si  Secția Colecții digitale/BNRM  în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului ce au loc la nivel european în perioada lunilor august – octombrie 2019. Ediția din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului este dedicată moștenirii Artelor și a Divertismentului in Europa.





Elevii s-au familiarizat cu platforma EUROPEANA, și diversitatea moștenirii sale culturale digitalizate, pornind de la conținuturi diversificate și motivante, și până la instrumente pentru accesarea și utilizarea conținuturilor.

Elevii au descoperit 10 lucruri despre Europeana

1. Ce este Europeana?
2. Accesul la Datele de cercetare Deschise (Știința Deschisă)
3. Rețea de profesioniști și de expertiză culturală și tehnologică
4. Căutarea în Europeana
5. Găsirea de conținut reutilizabil
6. Cum se atribuie conținutul?
7. Implicarea în mod creativ (aplicații, instrumente, competiții, jocuri - giff-uri)
8. Resurse educaționale pentru profesori (scenarii)
9.”Mai aproape” de operele de artă
10. Descoperirea  Incredibilului (ceva neașteptat)


Participanții au descoperit resurse europene utile ce pot fi utilizate în scopuri educative, la fel, s-au cunoscut cu modalități eficiente de a găsi conținut relevant, cu diferite conținuturi cu licențe adaptate pentru utilizare în educație, au fost instruiți cum să atribuie corect conținutul din portalul Europeana, precum și crearea și distribuirea (cu potențial de comercializare) a propriilor resurse educaționale. Informația despre patrimoniul cultural național digitizat și Biblioteca Națională Digitală “Moldavica” a fost menționată și pusă la dispoziția elevilor prin intermediul website-ului www.moldavica.bnrm.md, ce constituie o altă platformă utilă și necesară tuturor categoriilor de public. 

Spre finalul sesiunii,  adolescenții au fost implicați într-un mod creativ în recrearea operelor de artă europeană din diferite perioade de timp utilizând o resursă foarte utilă și disponibilă la următorul link - http://vangoyourself.com Tinerii au încercat într-un timp de 15 minute, să se regăsesacă în pielea personajelor din picturi. În rezultat, au redat și imitat suficient de bine diferite personaje și opera în ansamblu. În acest sens, au aflat mai mult despre lucrările artistice redate. 

Exemple de lucrări și procese creative ale elevilor






Tot astăzi, a fost organizată o sesiune educațional – informativă individuală și pentru elevele clasei a X-a din cadrul Liceului Teoretic “Toader Bubuiog” din Bubuieci.




Zilele Europene ale Patrimoniului 2019 îndeamnă publicul larg să facă cunoștință cu istoria comună europeană și prezintă patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale, asigurând conexiunea între generații, între trecut și viitor. Toți cei interesați de patrimoniul cultural european digitizat și cel național, sunt încurajați să participle la acțiunile și inițiativele #BNRM. 
.

Anual, în lunile august - octombrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediție desfășurându-se în Franţa. Din 1999 şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit Europa, un patrimoniu comun.

Mai mult



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti