Faceți căutări pe acest blog

CoE: E-publicații 2017: Situația democrației, drepturilor omului și statului de drept în Europa


State of democracy, human rights and the rule of law. Populism – How strong are Europe’s checks and balances?: Report by the Secretary General of the Council of Europe / Thorbjørn Jagland. – Strasbourg: Council of Europe, 2017. – 122 p.
Dispinibil: https://edoc.coe.int/en/index.php?controller=get-file&freeid=7345

Situation de la démocratie, des droits de l’homme et de l’état de droit. Populisme – Le système de contre-pouvoirs est-il suffisamment puissant en Europe?: Rapport établi par le Secrétaire Général du Conseil de l’Europe / Thorbjørn Jagland. – Strasbourg: Conseil de l’Europe, 2017. – 130 p.
Disponibil: https://edoc.coe.int/fr/index.php?controller=get-file&freeid=7344

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a publicat raportul său anual privind situația democrației, drepturilor omului și a statului de drept în Europa având genericul ”Populismul – Cât de solid este echilibrul între puterile instituționale din Europa?”. Raportul constituie o analiză a concluziilor mecanismelor și organelor de monitorizare ale Consiliului Europei.

În timp ce partidele naționaliste și xenofobe câștigă teren într-un număr tot mai mare de țări, provocând elitele și exploatând incertitudinea populației față de migrație, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, invită țările membre ale Consiliului Europei să se autoexamineze nepărtinitor și să dea o mână de ajutor la crearea instituțiilor credibile și a societăților inclusive, capabile să reziste în fața asalturilor populiste.

În cel de-al 4-lea raport privind situația democrației, drepturilor omului și Statului de drept în Europa, Secretarul General face o evaluare a rezistenței, în totalitatea Statelor membre, a celor cinci piloni ai securității democratice, care sunt: independența justiției, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și de asociere, funcționarea instituțiilor democratice și caracterul inclusiv al societăților, în contextul creșterii populismului.

Oferind o definiție a populismului și expunând comportamentele anti-democratice și anti-pluraliste caracteristice politicilor populiste, Dl Jagland analizează pericolele pe care această tendință le face să planeze asupra culturii și structurilor noastre democratice. El a evaluat capacitatea de rezistență a instituțiilor Statelor membre în fața ofensivei populismului și s-a întrebat despre rezistența echilibrului puterilor instituționale.

Acest raport operează cu cele mai recente date disponibile, în mare parte din 2016. El ilustrează provocările cu care se confruntă Statele membre prin exemple luate în mod exclusiv din documentele Consiliului Europei (decizii și recomandări, hotărâri ale Curții, rapoartele Adunării, rapoartele Comisarului pentru drepturile omului, avizele Comisiei de la Veneția și concluziile organelor de monitorizare și ale structurilor interguvernamentale). De asemenea, el oferă exemple de bune practici și evoluții positive constatate în Statele membre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti