Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicaţii: Exploatarea Internet-ului ca instrument al democraţiei

Exploiting the web as a tool of democracy: new ways forward in the study and practice of digital democracy: World Forum for Democracy 2013 Issues Paper / Council of Europe; Clarke, Amanda. - Strasbourg, 18 november 2013. - 19 p.

Reţelele sociale, blog-urile şi mass-media on-line oferă cetăţenilor un acces direct fără precedent la viaţa democratică. Este Internetul pe care să revoluţioneze conceptul nostru de democraţie? Un nou studiu realizat pentru Consiliul Europei invită guvernele şi societatea civilă să profite de web în calitate de instrument al democraţie participativă.

Studiul indică un declin în rata de participare electorală (în 40 din 49 de democraţii din întreaga lume în perioada 2007-2013), precum şi o aderare scăzută la partide, sindicate şi la alte forme de exprimare democratică. Studiul relevă manifestarea în ultimul timp a unui interes exagerat faţă de Internet în scopul utilizării acestuia pentru promovarea democraţiei, dar cei care sunt activi on-line deseori sunt aceleaşi persoane care sunt active şi în afara Internetului. De asemenea este menţionat riscul introducerii cenzurii sau supravegherii în spaţiul virtual., care ar putea submina democraţia.

Având scopul de a genera dezbateri la cea de-a 2-a ediţie a Forumui Mondial pentru Democraţie, studiul propune noi căi de utilizare a democraţiei digitale. De exemplu, se sugerează ca guvernele şi parlamentele să acorde mai multă atenţie iniţativelor bazate pe Internet şi să evite reproducerea on-line a instrumentelor depăşite, cum ar fi consultaţiile sau adunările publice. De asemenea, societatea civilă este încurajată să profite din plin de astfel de modalităţi puternice de interacţiune, cum ar fi implicarea voluntarilor, finanţarea participativă şi campaniile virale pe reţelele sociale. Web-ul poate servi, de asemenea, ca o platformă pentru a responsabiliza mai bine autorităţile .

Întitulat „Exploatarea Internet-ului în calitate de instrument al democraţiei: noi piste pentru studierea şi practicarea democraţiei digitale”, studiul a fost realizat pentru Consiliul Europei de către Amanda Clarke, de la Universitatea Oxford.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti