Faceți căutări pe acest blog

e-publicații: Zilele europene ale patrimoniului 2024: Rute, rețele și conexiuni

Zilele europene ale patrimoniului 2024



European Heritage Days 2024. Routes, Networks and Connections: A joint action of the Council of Europe and the European Union. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 20 p. - [Accesat la 26.06.2024].

Disponibil: https://edoc.coe.int/en/culture-heritage-nature/11893-european-heritage-days-2024-routes-networks-and-connections.html


Zilele Europene ale Patrimoniului (EHD), o acțiune comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, sunt cele mai răspândite evenimente culturale participative sărbătorite de oamenii care trăiesc în Europa. Natura pan-europeană a acestor evenimente contribuie la reunirea oamenilor și evidențiază dimensiunea europeană și valoarea patrimoniului cultural în statele semnatare ale Convenției Culturale Europene. Mii de evenimente sunt organizate în fiecare an pentru a ajuta la creșterea conștientizării asupra patrimoniului comun al Europei și a necesității continue de protecție a acestuia, precum și pentru a crea experiențe comune de patrimoniu cultural, a promova incluziunea și a încuraja creativitatea și imaginația.

În fiecare an, există o temă pentru Zilele Europene ale Patrimoniului, pe care toate țările participante sunt încurajate să o adopte pentru programul lor anual.

Coordonatorii Naționali au ales tema Rute, Rețele și Conexiuni pentru Zilele Europene ale Patrimoniului 2024. Organizatorii de evenimente sunt bineveniți să adapteze această temă în moduri care să se potrivească cel mai bine cu limba și cultura lor. În centrul acestei teme se află ideea că patrimoniul nostru, atât în formele sale tangibile, cât și intangibile, are multe de spus despre modul în care popoarele, comunitățile, țările și culturile au fost conectate de-a lungul timpului și cum continuă să fie, prin valori comune, practici împărtășite și dorința de a proteja și împărtăși poveștile și locurile care formează istoriile noastre individuale și colective.

Patrimoniul reprezintă identitatea și continuitatea locală, dar reflectă și influențele, ideile și oamenii care au călătorit și l-au modelat de-a lungul timpului. De la clădirile și monumentele noastre, străzile și casele noastre, până la mâncarea noastră, ritualurile noastre și limba noastră, toate sunt produse ale mișcării oamenilor prin Europa și dincolo de ea.

Clădirile care constituie orașele, satele și comunele noastre au un stil unic propriu și sunt, de asemenea, supuse multor influențe mai largi în design și funcție. Prin fluxurile fizice, și mai recent virtuale, de oameni, obiecte și idei, patrimoniul este îmbogățit în diversitatea sa, dezvăluind în același timp istoriile noastre comune și poveștile unice.

Astăzi, ne bazăm pe forme noi și în continuă evoluție de conexiuni digitale, care creează noi rute prin care schimbăm și împărtășim cu ceilalți. Cu această temă, dorim să inspirăm profesioniștii din domeniul patrimoniului și organizatorii de evenimente la nivel local și național să exploreze modurile în care trecuturile și culturile noastre sunt inter-conectate. Deschizând ușile siturilor de patrimoniu ca parte a Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizatorii și vizitatorii contribuie la crearea de noi trasee, rețele și conexiuni în comunitățile noastre de astăzi. Tema oferă, așadar, o oportunitate de a explora modul în care modalitățile noastre de a ne deplasa au evoluat și, prin organizarea de evenimente pe acest subiect, de a crea noi oportunități pentru formarea de noi conexiuni și relații.

Prin munca organizatorilor Zilelor Europene ale Patrimoniului în țările participante, dorim să încurajăm comunitățile să reflecteze asupra conexiunilor din spatele siturilor și practicilor noastre de patrimoniu și să ajute la dezvăluirea acelor povești care sunt trans-naționale și care se întind de-a lungul secolelor. Explorând modurile în care patrimoniul a fost și continuă să fie modelat de mișcarea oamenilor, poveștilor și obiectelor, putem crea oportunități pentru un dialog intercultural semnificativ.

Această broșură vă va ajuta să vă gândiți cum să vă desfășurați programul din 2024 pe baza temei Rute, Rețele și Conexiuni.

Vezi:


European Heritage Days Article:
Davey, Laura. Essential Guidance for Cultural Heritage Event Planners: Embracing Routes, Networks, and Connections. - January 23, 2024


    CONVENȚIA CULTURALĂ EUROPEANĂ

    :B.3/018 European Cultural Convention = Convention culturelle européenne : Paris, 19.XII.1954. - Strasbourg : Council of Europe, 1954. - 10 p. - (European Treaty Series= Série des Traités européens; no. 18). - ISBN 92-871-0074-8. - URL : https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list?module=treaty-detail&treatynum=018


    B.3/018 Convenţia culturală Europeană: Paris, 19.XII.1954: Versiune română oficială. – (Seria tratatelor europene nr. 18). - URL : https://rm.coe.int/16802ed95a

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Cautare in

    Traduceti