Faceți căutări pe acest blog

CoE: e-publicații: Supravegherea executării hotărârilor CEDO 2023

Supervision of the execution of judgments of the European Court of Human Rights 2023: 17th Annual Report of the Committee of Ministers / the Committee of Ministers. - Strasbourg: Council of Europe, 2024. - 170 p. 



Raportul Anual conține o prezentare generală a progreselor majore și a provocărilor înregistrate în executarea hotărârilor și deciziilor Curții Europene în 2023. De asemenea, oferă o prezentare pe state, împreună cu statistici referitoare la: cazuri noi, în așteptare și închise; plata satisfacției echitabile acordate solicitanților; și prezentarea planurilor de acțiune și a rapoartelor de către statele pârâte. În 2023, continuarea războiului total de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a marcat încă un an, provocând suferințe extraordinare, dar având și consecințe severe asupra capacității Ucrainei de a executa prompt hotărârile Curții. Cu toate acestea, Ucraina a continuat să își demonstreze angajamentul față de sistemul Convenției prin implicarea activă în procesul de executare.

În 2023, Comitetul Miniștrilor a implementat, de asemenea, diverse strategii inovatoare pentru supravegherea hotărârilor împotriva Federației Ruse, prin ascultarea directă a unor interlocutori cheie, inclusiv societatea civilă și Organizația Națiunilor Unite.

Pentru prima dată, statisticile din raportul anual din 2023 sunt separate între cele legate de statele membre și cele legate de Federația Rusă, pentru a oferi o viziune mai clară asupra evoluțiilor în executarea cazurilor aflate în așteptare împotriva statelor membre care continuă să participe activ la procesul de executare și în cazurile în care progresul este raportat în mod constant.

Adoptarea Declarației de la Reykjavík de către șefii de state și de guvern ai Consiliului Europei în 2023 a fost un moment important, deoarece statele membre la cel mai înalt nivel și-au reafirmat în mod expres angajamentul lor ferm față de sistemul Convenției și au subliniat importanța executării integrale, eficiente și prompte a hotărârilor Curții. În acest sens, și urmând cadrul orientativ stabilit în acea Declarație, Departamentul pentru Executarea Hotărârilor și-a intensificat activitatea în 2023 pentru a asista statele prin cooperare și dialog, desfășurând un număr record de 140 de misiuni și întâlniri bilaterale cu autoritățile naționale. De asemenea, s-a continuat munca pentru creșterea transparenței procesului de executare și pentru consolidarea, pe cât posibil, a caracterului său participativ, ceea ce a dus la o creștere constantă a comunicărilor din partea organizațiilor societății civile și a instituțiilor naționale de drepturile omului.

Cât privește Republica Moldova, în 2023, Comitetul Miniștrilor a primit de la Curtea Europeană 29 de cazuri împotriva Republicii Moldova pentru supravegherea executării acestora (comparativ cu 37 în 2022 și 54 în 2021). La 31 decembrie 2023, Republica Moldova avea 162 de cazuri în așteptare de executare (comparativ cu 153 în 2022 și 170 în 2021), dintre care nouă erau cazuri principale clasificate în procedură consolidată (comparativ cu șapte atât în 2022, cât și în 2021), și 36 erau cazuri principale clasificate în procedura standard. Din cazurile principale aflate în procedura consolidată, șase erau în așteptare de cinci ani sau mai mult; similar, 21 dintre cazurile principale aflate în procedura standard erau în așteptare de cinci ani sau mai mult (comparativ cu 20 în 2022 și 25 în 2021). Încărcătura de cazuri în așteptare include în special cazuri privind libertatea de exprimare, condiții precare de detenție, tratament abuziv din partea poliției, lipsa îngrijirilor medicale în detenție și violența domestică. Din noile încălcări constatate de Curte în 2023, una viza proceduri disciplinare nedrepte împotriva unui judecător, iar una viza avorturi forțate și măsuri de control al nașterii impuse persoanelor cu dizabilități intelectuale.

În decursul anului 2023, Comitetul Miniștrilor a examinat și a adoptat decizii în legătură cu cinci cazuri principale sau grupuri de cazuri în procedura consolidată. Comitetul a închis 20 de cazuri, inclusiv șase cazuri principale sub supravegherea consolidată și 14 cazuri principale sub supravegherea standard. În special, s-a reușit închiderea unui caz principal referitor la investigații ineficiente într-un atac motivat de homofobie, în urma amendamentelor legislative și a schimbărilor în practicile administrative. În plus, șapte cazuri repetate au fost închise deoarece nu mai erau necesare sau posibile măsuri individuale suplimentare.

Autoritățile au depus 15 planuri de acțiune, 12 rapoarte de acțiune și patru comunicări. Un plan de acțiune actualizat, conținând informații suplimentare, era așteptat în legătură cu un grup, în care termenul stabilit de Comitetul Miniștrilor în acest sens a expirat.

În cele din urmă, plata integrală a satisfacției echitabile acordate de către Curte a fost înregistrată în 31 de cazuri în 2023.

DATE STATISTICE (Selective):

Cauze noi  




Cauze în așteptare




Durata executării cazurilor principale în așteptare




Cauze închise




Durata executării cazurilor principale închise




Satisfacție echitabilă acordată



Respectarea termenelor de plată




Prezentare generală a soluțiilor pe cale amiabilă și a cazurilor WECL







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti