Faceți căutări pe acest blog

CELEBRAREA CELEI DE-A 20-A ANIVERSĂRI A ZILEI EUROPENE A LIMBILOR LA BNRM





FOTO





*  *  *

Stimați profesori și elevi, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Asociația Obștească META în colaborare cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău vă invită să participați în data de 24 septembrie 2021 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐛𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞-𝐚 𝟐𝟎-𝐚 𝐚𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚̆𝐫𝐢 𝐚 𝐢𝐧𝐢𝐭̗𝐢𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞𝐢 ❞𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐋𝐢𝐦𝐛𝐢𝐥𝐨𝐫❞.#coeEDL #20EDL.

Ediţia de anul acesta va consta în mai multe activităţi menite să sublinieze importanța tuturor limbilor utilizate pentru comunicare în Republica Moldova și Europa:

  • Atelierul de idei pentru profesorii de limbi străine (sediul central, etajul 2, Sala de lectură nr. 1)
  • Jocuri educative interactive (scuarul sediului central al bibliotecii)
  • Expoziții de carte amplasate în spațiile expoziționale Literaturile lumii, CPESC (sediul central, etajul 3)

Activitățile sus-menționate se vor desfășura 𝘤𝘶 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘵𝘶𝘵𝘶𝘳𝘰𝘳 𝘮𝘢̆𝘴𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘭𝘦𝘨𝘢𝘭𝘦 𝘴̗𝘪 𝘢 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘢𝘯𝘥𝘢̆𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘧𝘢̆𝘤𝘶𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢̆𝘵̗𝘪, 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘱𝘳𝘦𝘷𝘦𝘯𝘪𝘳𝘦𝘢 𝘴̗𝘪 𝘳𝘦𝘥𝘶𝘤𝘦𝘳𝘦𝘢 𝘳𝘢̆𝘴𝘱𝘢̂𝘯𝘥𝘪𝘳𝘪𝘪 𝘱𝘢𝘯𝘥𝘦𝘮𝘪𝘦𝘪 𝘥𝘦 𝘊𝘖𝘝𝘐𝘋-19.

DETALII 

24 septembrie 2021, ora 15.00  (sediul central, etajul 2, Sala de lectură nr. 1)

Activitatea  ATELIERUL DE  IDEI,



va oferi profesorilor posibilitatea de a afla informații mai multe despre metode diverse de predare a limbilor străine de la colegii din diferite instituții din țară. Pe parcursul activității, vor fi prezentate de asemenea materiale disponibile pe site-ul Centrului European de Limbi Moderne al Consiliului Europei (https://www.ecml.at) și cum pot acestea facilita procesul de predare. Participanții vor avea posibilitatea să facă un schimb de experiență care îi va ajuta să creeze conținuturi educaționale atractive și interactive pentru elevi.

Acțiunile sus-menționate sunt parte a serviciului de dezvoltare a competențelor utilizatorilor BNRM "Informații europene pentru toți". Pentru mai multe informații legat de activitățile preconizate, vă invităm să urmăriți pagina evenimentului  https://www.facebook.com/events/190515496504262?active_tab=about

Activitatea JOCURI EDUCATIVE INTERACTIVE  (scuarul sediului central al BNRM)


destinată elevilor prezintă informații de bază despre țări și limbi europene. Copiii vor descoperi diferențe și asemănări ale limbilor vorbite și totodată, vor afla că procesul de studiere a limbilor poate fi unul educativ și în același timp distractiv și atractiv. Ideea din spatele acestei activități este ca elevii să exerseze limba pe care o învață într-un mod distractiv, astfel încât aceștia nici nu își vor seama că ei învață de fapt!

EXPOZIȚII BNRM - 24 septembrie – 24 octombrie 2021


Expoziția cu genericul “20 DE ANI. 20 DE LIMBI VORBITE/STUDIATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA” organizată de secția Literaturile lumii aduce în atenția publicului peste 150 de publicații privind studierea limbilor, pornind de la cele mai răspândite în Europa și ajungând până la publicațiile în Limbile minorităților naționale din Republica Moldova. Cele 20 de limbi prezentate în expoziție sunt: limba română, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, latină, greacă, rusă, ucraineană, bielorusă, găgăuză, bulgară, evreiască, rromani, polonă, cehă, armeană și azeră.

Vizitatorii pot lua cunoștință cu o varietate impresionantă de ediții care se află în acces liber, oferindu-le în același timp și posibilitatea răsfoirii paginilor. Prin urmare, sunt vernisate manuale școlare și universitare pentru studierea rapidă a limbilor, cărți pentru studiul individual, exerciții, ghiduri de conversație, dicționare și enciclopedii lingvistice, precum și lucrări despre cultura și civilizația popoarelor a căror limbi vorbite sunt reflectate în expoziție.

Expoziția este disponibilă pentru a fi vizitată în perioada 24 septembrie – 24 octombrie 2021, în sala Literaturile lumii, BNRM, blocul central, et. 3, bir. 22.



Expoziția cu genericul “20 DE ANI. 20 DE IDEI din experiența europeană pentru predarea/studierea limbilor străine” organizată de secția CPESC prezintă manuale, ghiduri, materiale și resurse privind educația lingvistică, care urmărește să protejeze diversitatea lingvistică și culturală, să consolideze dreptul la o educație de calitate pentru toți, precum şi să consolideze dialogul intercultural, incluziunea socială și democrația. În publicațiile și resursele prezentate din experiența bogată a organismelor europene și în mod special din experiența Consiliului Europei privind educația lingvistică, toți cei interesați pot găsi bune practici, resurse și instrumente pe care le pot consulta și utiliza /adapta în procesul predării / studierii limbilor moderne.

Un loc aparte este dedicat publicațiilor Centrului European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei ce se regăsesc în colecția CPESC http://cpescmdlib.blogspot.com/2013/12/colectii-h13-limbi-predare-studiere.htmlprivind privind predarea și studierea limbilor străine. Multitudinea de subiecte abordate în publicațiile expuse nu au pierdut din actualitate, ci dimpotrivă, reprezintă și acum surse de idei valoroase și experiențe de bune practici. Spre exemplu, menționăm câteva titluri de publicații:
  • Provocări și oportunități în educația lingvistică,
  • Competență interculturală
  • Tehnologiile informației și comunicării în învățarea limbilor străine cu orientare profesională
  • Oglinzi și ferestre: un manual de comunicare interculturală
  • Organizarea inovației în educația lingvistică: un set de studii de caz
  • Ce ciudat! : utilizarea bancurilor în dezvoltarea competenței interculturale
Sperăm că ideile prezentate vor constitui surse de inspirație pentru profesori în planificarea proiectelor didactice și desfășurarea orelor creative în sălile de clasă, astfel ca procesul de învățare - predare să fie unul captivant, interesant, incluziv și edificator.

Expoziția este disponibilă pentru a fi vizitată în perioada 24 septembrie – 24 octombrie 2021, în spațiul expozițional CPESC,  BNRM, blocul central, et. 3,

Ziua Europeană a Limbilor


este un eveniment organizat anual la data de 26 septembrie, pentru a sărbători diversitatea lingvistică a unui continent care numără
  • peste 200 de limbi europene,
  • 24 de limbi oficiale ale UE,
  • aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare,
  • dar și multe alte limbi vorbite de persoane provenind din alte regiuni ale lumii.
Este o ocazie
  • de a: reaminti varietatea limbilor vorbite în Europa,
  • promova diversitatea culturală și lingvistică,
  • încuraja învățarea limbilor străine la orice vârstă – cunoașterea mai multor limbi facilitează comunicarea cu alte persoane și accesul la locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea întreprinderilor.
Editia 2020
https://cpescmdlib.blogspot.com/2020/09/celebreaza-ziua-europeana-limbilor.html

RESURSE



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti