Faceți căutări pe acest blog

UE: e- publicații recente - Patrimoniul cultural: digitizarea, accesibilitatea online și conservarea digitală

Cultural heritage: digitisation, online accessibility and digital preservation. Consolidated Progress Report on the Implementation of Commission Recommendation (2011/711/EU) 2015-2017= Patrimoniul cultural: digitizarea, accesibilitatea online și conservarea digitală : Raportul Comisiei Europene/ Comisia Europeană. - Luxembourg, 2019. - 70 p. [Accesat 20 iunie 2019].

Disponibil: https://www.digitalmeetsculture.net 

Prezentul raport examinează și evaluează acțiunile generale și progresele realizate în Uniunea Europeană privind punerea în aplicare a recomandării (2011/711 / UE), care este unul dintre principalele instrumente politice ale UE privind digitalizarea, accesul online și conservarea digitală a materialelor de patrimoniu cultural.

Recomandarea Comisiei privind digitizarea și accesibilitatea online și conservarea digitală a materialelor culturale (2011/711 / UE), aprobată de Consiliu în mai 2012, reprezintă o piatră de hotar în politica culturală digitală. Este singurul instrument de politică la nivelul Uniunii Europene care se adresează întregului sistem digital al elementelor de patrimoniu cultural pornind de la planificarea, monitorizarea și finanțarea digitizării, până la facilitarea accesului și reutilizării online și conservarea digitală.

Recomandarea invită statele membre să-și intensifice eforturile, să pună în comun resursele și să implice sectorul privat în digitizarea materialelor culturale, pentru a spori accesibilitatea online a patrimoniului cultural european, pentru a stimula implicarea cetățenilor și a creșterii industriilor creative din Europa. Mai mult, materialul digitizat ar trebui să fie accesibil prin intermediul Europeana, platforma culturală europeană care oferă acces la o gamă largă de conținut digital din bibliotecile, arhivele și muzeele Europei.

Structura raportului este cea a recomandării și a rapoartelor anterioare consolidate de progres, împărțite în cinci capitole principale. Raportul prezintă concluzii după fiecare secțiune importantă.

1. Digitizare: organizare și finanțare
2. Digitizare și accesibilitate online: conținut legat de domeniu public.
3. Digitizare și accesibilitate online: conținut supus copyright-ului
4. EUROPEANA
5. Prezervarea digitală


Cel de-al patrulea şi cel mai mare capitol al acestui Raport de progres, constituie capitolul Europeana, care confirmă faptul că obiectivele cantitative au fost deja realizate în mare parte și că este nevoie de un accent de la obiective cantitative la managementul calității. Chiar dacă majoritatea inițiativelor pe care statele membre le utilizează pentru a încuraja instituțiile lor de patrimoniu cultural să contribuie la Europeana par să prioritizeze cantitatea față de calitate, obiectele digitale de înaltă calitate sunt importante pentru statele membre: Mai mult de o treime dintre statele membre încurajează activ instituțiile patrimoniului cultural să prezinte conținut de înaltă calitate și metadate către Europeana. Europeana a elaborat un cadru publicitar care descrie grupurile de calitate a conținutului sub patru niveluri: aprox. 15% din conținutul total al statelor membre ale UE se află în categoriile de înaltă calitate. Nivelurile 3 și 4 (scăderea datelor: August 2018).

Sprijinul statelor membre în ceea ce privește recomandarea în ansamblul său și subiectele care stau la baza acesteia rămâne largă. Statele membre consideră că recomandarea a constituit un instrument util pentru stabilirea politicilor naționale, coordonarea activităților, menținerea progreselor, creşterea gradului de conștientizare cu privire la necesitatea de acțiune și stimularea politicilor existente. Cu toate acestea, câteva dintre statele membre au sugerat o actualizare / consolidare a anumitor domenii acoperite de recomandare, pentru a ține pasul cu evoluțiile globale în materie de reglementare, politică şi tehnologie, precum şi revizuirea unor dispoziții privind impactul redus.

Mai mult

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/european-commission-report-cultural-heritage-digitisation-online-accessibility-and-digital

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/reports-and-studies/75986/3498

 Vezi de asemenea 

https://cpescmdlib.blogspot.com/2014/10/ue-e-publicatii-raport-privind.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti