Faceți căutări pe acest blog

Europa este mai mult decât crezi: Seminar de informare

Importanța promovării valorilor europene la nivel de comunitate, organizarea și desfășurarea unei campanii de informare, precum și avantajele integrării Republicii Moldova în comunitatea europeană au constituit principalele teme de discuție în cadrul seminarului ”Europa este mai mult decât crezi”, organizat pe data de 24 martie 2015 de Secretariatul Platformei Societății Civile „Pentru Europa”, în partenreriat cu Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare al Bibliotecii Naționale a RM. La evenimentul desfășurat în contextul Anului Bibliologic 2015: Anul promovării valorilor europene, au participat elevi de la Liceul ”Alecu Russo” din s. Cojușna, r-nul Strășeni.



Participanții la seminar au discutat despre simbolurile, structurile şi valorile UE, dar și despre istoricul constituirii organismelor europene: Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. De asemenea, ei au făcut cunoștință cu paginile de internet ale principalelor structuri europene, precum și cu Portalul de bloguri ale centrului Pro-European şi portalul "Moldova Europeană", care găzduiește Platforma Societății Civile „Pentru Europa”, fiind încurajați să le acceseze atunci când au nevoie de informații privind Europa, structurile europene și modalitățile de promovare a valorilor europene.





Elevii au evidențiat principalele avantaje pe care le oferă integrarea în spațiul comunitar - libera circulaţie, posibilitatea de a studia în cadrul univeristăților din Europa și a aduce acasă experiența europeană, dezvoltarea economică a țării prin accesarea fondurilor europene și atragerea investițiilor străine, combaterea corupției, respectarea drepturilor omului, asigurarea unui trai decent pentru fiecare cetățean.

În opinia elevilor, civilizația europeană se identifică cu astfel de valori precum egalitate, democrație, toleranță, educație, libertate, respect unul față de altul, solidaritate. Ei s-au arătat interesați să organizeze propria campanie de informare în liceu pentru că ”le pasă de viitorul lor”, ”conștientizează beneficiile aderării Republicii Moldova la UE”, ”doresc să schimbe mentalitatea oamenilor din comunitate și împreună să contribuie la dezvoltarea țării”.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti