Faceți căutări pe acest blog

Cărţile unesc Europa: Percepţia tinerilor asupra provocărilor europene

La Centrul Pro-European au fost invitaţi tinerii
la un Panel de discuţii cu subiectul
"Provocările unei Europe democratice”.


Întrunirea a avut loc la 4 septembrie 2014, ora 14.00,
în cadrul Salonului Internaţional de Carte
                                   "Cărţile unesc Europa".
DESCARCATI

O primă analiză consolidată a situaţiei drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în Europa a fost efectuată de către Secretarulu General al Consiliului Europei, în baza observaţiilor organelor sale de monitorizare ale CoE. În Raportul elaborat în rezultatul acestei evaluări sunt menţionare o serie de provocări concrete la adresa valorilor fundamentale europene şi sunt înaintate o serie de recomandări privind posibilele acţiuni.

Care este percepţia tinerilor din Republica Moldova faţă de aceste provocări, cum văd ei itinerarul european al Republicii Moldova. care este impactul mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei Acestea au fost întrebările asupra cărora au fost invitaţi să mediteze tinerii.



Dna Corina CĂLUGĂRU, director la  Direcţia Afaceri Globale şi Drepturile Omului, Direcţia Generală Cooperare Multilaterală a MAEIE a salutat prezenţa tinerilor la  eveniment şi importanţa subiectelor abordate şi a oferit explicaţii cu privire la mecanismele de monitorizare ale Consiliului Europei şi importanţa acestora pentru Republica Moldova.

Introduceri în subiectele de discuţie au fost prezentate de către Axentii Tatiana şi Budistean Petru (USM), Mihai Sochircă (ASEM) şi Gabriela ISAC ("Perspectiva-Int"). Moderatorul întrunirii, Daniel Vodă - masterand la USM i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi exprime deschis opiniile vis-a-vis de evoluţia democraţiei şi drepturilor omului pe continentul european şi la noi în ţară. Tinerii studioşi de la mai multe instituţii de învăţământ din capitală nu au ezitat să-şi expună viziunile asupra problemelor cu care se confruntă societatea contemporană, în special a fost abordată problema corupţiei şi au fost aduse exemple de confruntare cu acest fenomen. De asemenea, a fost pusă în evidenţă importanţa protecţiei drepturilor sociale pentru asigurarea unui nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii.

Invitatul special: Lilia Snegureac, Preşedintele Centrului de Resurse „Dialog-Pro”, Preşedintele Secretariatului Platformei societăţii civile „Pentru Europa", a menţionat că instituţiile europene şi în continuare ne vor oferi întreaga susţinere pentru ca Republica Moldova să devină o ţară prosperă.

Cei prezenţi şi-au exprimat încrederea în depăşirea situaţiilor de criză şi susţinerea eforturilor de integrare a ţării în familia europeană.



 Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Centrul de Studii Europene a Universitatii de Stat din Moldova, Universitatea „Perspectiva-INT”, cu susţinerea Centrului de Resurse „Dialog-Pro”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti