Faceți căutări pe acest blog

UE e-publicații - Cartea laureaților premiului Saharov

DESCARCATI
 Cartea laureaților premiului Saharov/ Parlamentul European. - 2014. - 83 p.

Acordat pentru prima dată în 1988 lui Nelson Mandela și Anatoli Marcenko, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este cea mai importantă recunoaștere acordată de Uniunea Europeană pentru activități în domeniul drepturilor omului. Premiul se acordă persoanelor, grupurilor sau organizațiilor cu realizări remarcabile în privința libertății de gândire. Prin acest premiu și prin rețeaua asociată, UE oferă sprijin laureaților, care sunt astfel stimulați și susținuți în lupta pentru cauzele lor.
 Premiul a fost acordat până acum unor disidenți, lideri politici, jurnaliști, avocați, militanți ai societății civile, scriitori, unor mame și soții, unor lideri ai minorităților, unui grup de luptă împotriva terorismului, unor militanți pentru pace, unui militant pentru combaterea torturii, unui caricaturist, unui prizonier de conștiință aflat în detenție o perioadă îndelungată, unui producător de film, unui copil care s-a luptat pentru dreptul la educație și chiar ONU ca instituție.

Acest premiu recompensează în special libertatea de exprimare, protecția drepturilor minorităților, respectarea dreptului internațional, dezvoltarea democrației și aplicarea statului de drept. Parlamentul European acordă Premiul Saharov, în valoare de 50 000 EUR, în cadrul unei ședințe plenare solemne, care are loc la Strasbourg spre sfârșitul fiecărui an. Fiecare grup politic din Parlament poate nominaliza candidați, la fel și deputații, dacă beneficiază de susținerea a cel puțin altor 40 de colegi deputați pentru fiecare candidat. Nominalizările sunt prezentate în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru afaceri externe, Comisiei pentru dezvoltare și Subcomisiei pentru drepturile omului, iar membrii acestora aleg prin vot trei finaliști.

Câștigătorul sau câștigătorii sunt aleși în fiecare an de

 Conferința Președinților, un organ al Parlamentului European condus de Președinte și alcătuit din liderii tuturor grupurilor politice reprezentate în Parlament, ceea ce înseamnă că alegerea câștigătorului este o alegere cu adevărat europeană 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti