Faceți căutări pe acest blog

Holocaust: cunoaşterea trecutului pentru viitor

La 10 februarie 2012, reprezentanţii Uniunii Tineretului polonez din Moldova s-au întrunit la Biblioteca Naţională pentru a comemora victimele Holocaustului în Polonia.

Şase milioane de evrei şi alte milioane de oameni – ţigani, slavi, opozanţi politici şi religioşi, homosexuali, prizonieri de război, bolnavi mintal şi infirmi, dar şi elitele poloneze şi populaţia civilă rusă şi sârbă de pe teritoriile ocupate – au fost ucişi de nazişti în anii 1933-1945. Holocaustul este un fenomen unic prin amploarea brutalităţii sale, prin cruzimea sa şi prin caracterul premeditat al asasinărilor în masă.

Cunoaşterea acestui fenomen, dar şi a altor mari evenimente istorice, face parte din cultura generală. Studierea Holocaustului este o modalitate ideală pentru a înţelege felul de a fi şi a gândi al altor persoane. De asemenea, Holocaustul implică necesitatea de a pune în evidenţă anumiţi factori sociali, istorici şi psihologici pentru a putea înţelege comportamentul uman.

Nu doar continentul european, dar întreaga lume comemorează la 27 ianuarie victimele Holocaustului, iar marile instituţii europene: Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au elaborat şi administrează diverse proiecte de studiere a acestui fenomen în instituţiile de învăţământ în scopul de a comemora trecutul şi a preveni producerea crimelor împotriva umanităţii.

Centrul pro-european de servicii şi comunicare a prezentat o expoziţie de carte şi a elaborat o listă tematică de literatură privind rolul instituţiilor europene în studierea Holocaustului şi introducerea predării acestui fenomen în învăţământul şcolar. 

VEZI DE ASEMENEA:

Combaterea regimurilor totalitare în viziunea organismelor europene

Holocaust Memorial Days in the OSCE Region – An overview of governmental practices (12 December 2012)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti