Faceți căutări pe acest blog

Cursul online Europeana „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural”

Centrul Pro-European de servicii și comunicare (CPESC) și Centrul Național de digitalizarea ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova  (BNRM)  (reprezentanții cărora primii în R.Moldova au promovat** și au folosit resursele bogate ale Europeana în activități educational-informative*** din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului la BNRM (https://tinyurl.com/4xp3nck4, )recomandă și îndeamnă profesorii și specialiștii din instituțiile axate pe patrimoniul cultural (muzeografi, bibliotecari, arhiviști, etc.) să participe la Cursul online "Europeana „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural”.

În ultimii patru ani, Fundația EUROPEANA a organizat cursul online deschis, cu prezență masivă Europeana Education de 12 ori (de 3 ori în engleză și de 9 ori în alte limbi europene). Peste 6.000 de profesori au fost instruiți în cadrul cursurilor, iar apoi au diseminat conținutul cursului la peste 72.000 de elevi

Pentru prima dată, Europeana Education va oferi cursul online deschis cu prezență masivă "Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural" în limba română.

#DigitalHeritageMOOC-RO

Cursul „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” elaborat  de Ambasadorii Europeana,Fundația  EUROPEANA  și European Schoolnet folosește 
  • colecția digitizată de patrimoniu cultural Europeana și 
  • conținut de pe blogul „Teaching with Europeana”. 

Grație acesteia, participanții fac cunoștință cu
  • o gamă bogată de resurse, în formate multiple (imagini, videoclipuri, texte, 3D etc.) și în mai multe limbi, 
  • cu diverse instrumente precum Transcribathon și Historiana și 
  • cu alte materiale gata de utilizare, pe care le pot integra cu ușurință în activitățile lor educative. 
În plus, în cadrul cursului va fi prezentat șablonul scenariului de învățare, iar participanții vor primi îndrumări pentru a-l folosi și a-și construi propriul scenariu. Anul acesta, cursul propune materiale noi și îmbunătățite, precum materiale audio-video legate de patrimoniului cultural, și se va axa pe interfețele de programare ale Europeana, oferind un seminar web pe această temă și o întreagă unitate într-unul dintre module.

SCOPUL/OBIECTIVE

Cursul online „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” are scopul de a dezvolta competența și practicile digitale ale profesorilor, îmbunătățindu-le perspectiva asupra patrimoniului cultural digital, precum și modul de utilizarea a acestuia, pentru a-l integra eficient în activitățile lor online și offline, indiferent de disciplina predată.

OBIECTIVE 

  • Să-i familiarizeze pe participanți cu conținutul cultural Europeana și să îi ajute să înțeleagă cum pot integra respectivul conținut în activitățile lor educative online și offline. 
  • Să prezinte șablonul scenariului de învățare și să îi învețe pe participanți să-l folosească. 
  • Să stimuleze utilizarea unor abordări pedagogice inovatoare, bazate pe patrimoniul digital artistic și științific. 
  • Să faciliteze educația deschisă, conectând școlile cu muzeele, bibliotecile și alte instituții din sfera patrimoniului cultural prin activități educative bazate pe resurse Europeana.

PUBLIC ȚINTĂ
  • PROFESORI de orice disciplină din învățământul primar, secundar și post-secundar, din sfera educației și formării profesionale și a învățământului special,
  • SPECIALIȘTI ÎN EDUCAȚIE NON-FORMALĂ 
  • SPECIALIȘTI DIN INSTITUȚII AXATE PE PATRIMONIUL CULTURAL (muzeografi, bibliotecari, arhiviști, curatori, etc)
  • Pot participa și alte categorii de specialiști și părți interesate de educație: directori de școală, profesori de sprijin, cercetători și responsabili cu elaborarea politicilor educaționale și culturale interesați de această temă.
care doresc să proiecteze activități educative bazate pe conținutul Europeana sau propriile colecții și resurse digitale.

CONȚINUT /  MODULE / DURATA / CERTIFICARE

Pe durata cursului, veți descoperi potențialul educativ al patrimoniului cultural digital și veți învăța să-l puneți în aplicare cu ajutorul tehnologiilor digitale.

Cursul online se va desfășura pe o perioadă de 6,5 săptămâni, fiind structurat în  5 module (câte un modul pe săptămână), plus o săptămână și jumătate, perioadă de grație, la finalul cursului. 

MODULE


Cursul este organizat în jurul principiului învățării reciproce. Conținutul cursului a fost conceput astfel încât să stimuleze procesul de reflecție și discuție, pentru ca participanții să învețe reciproc, din experiențele și ideile celorlalți. Pentru a absolvi cursul, participanții trebuie să conceapă un produs final și să evalueze activitatea colegilor.

Puteți parcurge cursul în ritm propriu. Vor fi lansate câte un modul la începutul fiecărei săptămâni, însă sunt doar câteva termene-limită la care trebuie să fiți atenți (cele legate de chestionare și/sau de activitatea de evaluare colegială).

Cursul în limba română va începe pe 24 aprilie 2023.

Durata - 24 aprilie 2023 - 07 iunie 2023 

CERTIFICARE

În momentul finalizării cursului, participanții vor primi un certificat și un ecuson, ambele digitale.

Pentru a dobândi un Certificat,
participanții la curs trebuie 
  • să răspundă corect la toate chestionarele, 
  • să propună un scenariu de învățare Europeana și 
  • să evalueze 3 scenarii de învățare aparținând altor participanți. Termenul-limită pentru finalizarea tuturor activităților este miercuri, 7 iunie, 23:59 CEST.
Parcurgerea chestionarelor reprezintă 5% din nota finală și nu reprezintă o condiție pentru primirea certificatului de absolvire a cursului. Scenariul de învățare și evaluările colegiale reprezintă 95% din nota finală.Nota de trecere este de 95%.

CINE SUNT FORMATORI




ÎNSCRÍERE


Cursul online „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” va fi lansat luni, 24 aprilie 2023, însă deja se pot face înscrieri online.

Cursul este disponibil pe European Schoolnet Academy
Pentru a putea participa la curs, doritorii trebuie 
  1. să-și creeze un cont https://www.europeanschoolnetacademy.eu/register?next=%2F
  2. și să se înscrie la curs. (ENROLL now) http://bit.ly/DigitalHeritageMOOC23RO
Participarea la cursul online este gratuită

Cursul online Europeana „Educație digitală cu ajutorul patrimoniului cultural” (2023)
este realizat în cadrul proiectului „Implementarea unui spațiu european comun al datelor pentru patrimoniul cultural”, finanțat de programul „Europa Digitală” al Uniunii Europene.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti