Faceți căutări pe acest blog

Sesiunea educațional – informativă Descoperă EUROPEANA – platforma patrimoniului cultural digitizat




La data de 18 noiembrie 2020, elevii Centrului de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău au participal la sesiunea interactivă “Descoperă EUROPEANA – platforma patrimoniului cultural digitizat” organizată de CPESC și secția Colecții digitale în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului la BNRM #ZEP2020Moldova_BNRM  cu genericul “Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață”. 

În perioada august -noiembrie 2020  Biblioteca Națională a Republicii Moldova a desfășurat o suită de activități și evenimente consacrate Zilelor Europene ale Patrimoniului: expoziții, conferință științifică, colocviu literar – științific, lecții interactive, simpozion științific, excursii, donații de carte, etc

Participanții s-au familiarizat cu principalele obiective și structura actualizată a platformei EUROPEANA. 

Formatorii au prezentat colecții și oportunități diverse a portalului, dar în mod special, accentul a fost pus pe compartimentul Europeana Fashion, care reprezintă unul din domeniul de interes a acestui grup de studenți. 

În colecția de modă Europeana, curatorii de modă, cadre didactice, studenți și entuziaști pot descoperi și explora mai mult de un milion de imagini de modă provenite din partea – aproape 40 de muzee și arhive, brand-uri de modă din 13 țări europene.


Explorează moda - îmbrăcăminte și accesorii istorice, modele contemporane, fotografii pe podium, desene, schițe, plăci, cataloage și videoclipuri - de la mai mult de 30 de instituții publice și private europene.


Europeana Fashion reunește o bogăție incredibilă de conținut, inclusiv îmbrăcăminte și accesorii istorice, modele contemporane, fotografii pe podium, desene, schițe, cataloage și videoclipuri din muzee și arhive din întreaga Europă și vă oferă o gamă de caracteristici noi și interesante pe care le puteți explora.

Europeana Fashion este un spațiu unic care prezintă colecțiile instituțiilor de patrimoniu, oferindu-vă posibilitatea de a compara mișcări și stiluri de modă în perioade de timp și regiuni din Europa 


Ulterior, formatorii au demonstrat o multitudine de galerii și expoziții cu această tematică și nu numai. 


De exemplu: 

· Expoziții online - Trecut la/către Prezent. Moda explorează inspirația și influența costumelor istorice asupra modei contemporane https://www.europeana.eu/ro/exhibitions/past-to-present

     Siluete: un secol de modă feminină. Descoperiți siluetele în schimbare ale modei feminine din secolul al XX-lea.·Denim și blugi: o pictogramă a modei. Istoria denimului și a blugilor. De la inventarea lor în secolul al XIX-lea până la îmbrăcămintea populară de astăzi. · Les Couturiers. Intrați în lumea franceză Haute Couture și aflați despre unii dintre cei mai importanți couturieri.
    · Măști și acoperirea capului. În întreaga lume, măștile sunt folosite pentru protecție, ceremonie, tradiție și modă.
    · Galerii Repere ale Europeana Fashion Repere din colecțiile muzeelor și arhivele de brand în colecția de modă Europeana. · Corsete. Femeile au purtat corsete de secole ca parte integrantă a dulapurilor lor, dar în secolul al XX-lea, acestea au devenit mai puțin populare și la modă.
    · Moda vedetelor/celebrităților. Semnificația celebrității poate fi extinsă pentru a semnifica „faima” în forma sa absolută: ceva care poate fi legată de oameni, dar și de obiecte.
    · Vestimentație pentru ceremonii / baluri. Ceremoniile au fost un prilej de întâlnire, conversație, distracție și ... etalare! Răsfoiți această galerie pentru a găsi cele mai bune creații din secolele XIX și XX și diverse toalete pentru baluri.
    · Moda excentrică. De la prea mare la prea mic, moda este un loc unde poți să experimentezi. Explorați design-ul vestimentar în cele mai extreme forme și lăsați excentricul să vă pătrundă mintea.
    · Pălării și articole pentru acoperirea capului. Când vine vorba de accesorizare, nu se poate merge niciodată pe idea de prea mare sau prea îndrăzneț! Această galerie se mândrește cu o mulțime de idei pentru pălării la modă și exemple inspiratoare de design de pălării aventuroase.
    · Broderie. O selecție de piese brodate pornind din secolul al XVII-lea și până la modele de design contemporane.

    Elevii au aflat care este modalitatea de căutare pe portal și găsirea conținuturilor digitale, precum

     și au explorat individual posibilitățile/funcționalitățile de căutare utilizând filtrele disponibile pe interfața portalului.



Totodată, a fost valorificată Biblioteca Națională Digitală “Moldavica” (www.moldavica.bnrm.md) care este parte integrantă a platformei EUROPEANA și oferă accesul integrat la moştenirea culturală scrisă, inclusiv cărţi, manuscrise, tipărituri vechi şi rare, alte documente patrimoniale.

Tinerii au testat cunoștințele prin intermediul unui instrument interactiv, numit Kahoot, și au fost premiați cu cărți primii 3 câștigători. 


Designeri în devenire au fost implicați într-un un exercițiu creativ - recrearea a  4 opere de artă europeană, aflând mai multe despre lucrările artistice redate.

Exemple de lucrări creative ale elevilor




VanGoYourself




FOTO

 
Mai mult despre EUROPEANA- 

▶️ http://cpescmd.blogspot.com/…/3-caracteristici-importante-a…
▶️ https://cpescmdlib.blogspot.com/2020/08/europeana-strategia-2020-2025.html
▶️ http://cpescmd.blogspot.com/…/europeana-platforma-europeana…
▶️ Predarea cu Europeana. Cele mai bune practici pentru 2019 - 2020
https://cpescmdlib.blogspot.com/…/materiale-didactice-pentr…
 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti