Faceți căutări pe acest blog

Cadrul european de acțiune privind patrimoniul cultural



Actualizat august 2019
Cadrul de acțiune european pentru patrimoniul cultural. - Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2019. - 37 p.
[Accesat : 14.08.2019]


Publication metadata

Patrimoniul cultural este un bun al tuturor transmis de generațiile anterioare ca moștenire pentru generațiile viitoare. Anul european al patrimoniului cultural 2018 a avut ca scop sărbătorirea patrimoniului cultural ca resursă comună, sensibilizând opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune și consolidând sentimentul de apartenență la un spațiu european cultural și politic comun.

 A


Cadrul european de acțiune privind patrimoniul cultural = European Framework for Action on Cultural Heritage: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT . - Brussels, 5.12.2018 - SWD(2018)491 final. - 29 p.

[Accesat la   10.12.2018]

Disponibil la :  https://ec.europa.eu/culture/library/commission-swd-european-framework-action-cultural-heritage_en

.... Prin intermediul Cadrului european de acțiune privind patrimoniul cultural, prezentăm o serie de inițiative menite să contribuie la valorificarea la maximum a patrimoniului cultural în procesul de stimulare a creșterii economice, de construire a unor comunități puternice și de consolidare a relațiilor cu partenerii noștri din întreaga lume.”a declarat:Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport
Comisia prezintă un set de acțiuni menite să mențină patrimoniul cultural printre prioritățile agendei politice
Primul cadru european de acțiune privind patrimoniul cultural va ghida în prezent acțiunile de promovare și de protejare a patrimoniului pentru următorii doi ani, în primul rând prin politicile și programele UE. Cadrul poate constitui, de asemenea, o sursă de inspirație pentru regiunile și orașele sau organizațiile și rețelele din domeniul patrimoniului cultural care doresc să își dezvolte propriile acțiuni.

Cadrul, anunțat în Agenda europeană pentru cultură adoptată de Comisie în luna mai, conține acțiuni concrete care au scopul de a contribui la o schimbare reală a modului nostru de apreciere, protejare și promovare a patrimoniului cultural al Europei.

Cadrul împarte acțiunile în cinci domenii tematice
Aceste acțiuni se vor desfășura în următorii doi ani și vor include, de exemplu:

1. Patrimoniul cultural pentru o Europă favorabilă incluziunii: participare și acces pentru toți


În 2019, Comisia Europeană va lansa proiectul # WeareEuropeForCulture. Acesta va finanța expoziții temporare în spațiile publice, punând în evidență povești personale și obiecte care au legătură cu patrimoniul cultural. Scopul său este de a se adresa unor persoane care, în mod normal, au mai puțin contact cu patrimoniul cultural.

2. Patrimoniul cultural pentru o Europă durabilă: soluții inteligente pentru un viitor coerent și durabil

Capitala europeană a turismului inteligent reprezintă o nouă inițiativă a UE care recompensează turismul inteligent și inovator în orașele europene. În 2019, titlul va fi deținut de Helsinki și Lyon. Premiul este menit să ofere o platformă pentru ca orașele europene să coopereze și să-și împărtășească poveștile de succes.

3. Patrimoniul cultural pentru o Europă rezilientă: protejarea patrimoniului aflat în pericol


Începând din 2019, prin proiectul său iRESIST+, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei va dezvolta o nouă abordare pentru a sprijini reabilitarea clădirilor istorice existente. Scopul este de a contribui la îmbunătățirea capacității lor de a rezista la cutremure și de a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.

4. Patrimoniul cultural pentru o Europă inovatoare: mobilizarea cunoștințelor și a cercetării

UE va continua să sprijine dezvoltarea de abilități și competențe specializate și să îmbunătățească gestionarea cunoștințelor și transferul de cunoștințe în sectorul patrimoniului cultural, inclusiv prin programul Erasmus+. Scopul este de a cartografia competențele care sunt pe cale de a fi pierdute, de a colecta date statistice, de a defini profiluri profesionale și de a elabora cadre menite să sensibilizeze și să atragă tinerii către profesiile din domeniul patrimoniului.

5. Patrimoniul cultural pentru parteneriate mondiale mai puternice: intensificarea cooperării internaționaleÎn cadrul programului Orizont 2020, UE înființează o rețea internațională pentru inovare și diplomație în domeniul patrimoniului cultural. Expertiza UE va ajuta țările terțe să-și protejeze patrimoniul cultural prin cursuri de formare și să stimuleze crearea de soluții inovatoare și adaptate diverselor regiuni (țările din vecinătatea UE, America Latină, Africa, Asia).

 Mai mult


Vezi de asmenea :  

Concluziile Consiliului privind planul de lucru în domeniul culturii 2019-2022 Planul de lucru în domeniul culturii 2019-2022, - 27 .noiembrie  2018 . - 25 p.

Disponibil la:
  •  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13948-2018-INIT/ro/pdf  
  • http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13948-2018-INIT/en/pdf

Planul este considerat a fi un instrument strategic de stabilire a priorităților, precum și definire a unor acțiuni concrete pentru a aborda trecerea la era digitală, globalizarea și diversitatea socială în creștere în domeniul politicilor culturale. 

Planul de lucru în domeniul culturii se bazează pe următoarele principii directoare:
- Cultura are o valoare intrinsecă.
- Cultura contribuie la dezvoltarea economică și socială durabilă.
- Diversitatea culturală și lingvistică este o valoare esențială a Uniunii Europene, iar protecția și promovarea acesteia sunt esențiale pentru politica culturală la nivel european.
- Integrarea culturală necesită o abordare holistică și orizontală în materie de legislație, finanțare și cooperare transsectorială.
- Dialogul periodic dintre statele membre, instituțiile europene și societatea civilă, precum și cooperarea tematică cu organizațiile internaționale creează sinergii și duc la rezultate mai bune.
- O mai bună guvernanță implică responsabilități clare și angajamentul tuturor actorilor implicați.
- Pentru a urmări evoluția acțiunilor, este necesară monitorizarea periodică de către Președinția Consiliului.
- Flexibilitatea planului de lucru din domeniul culturii este esențială pentru a permite reacții la schimbările mediului de politici. 

PRIORITĂȚI

Consiliul selectează următoarele priorități, ținând seama de contribuția lor la diversitatea culturală, valoarea lor adăugată la nivel european și necesitatea acțiunii comune:

A. Durabilitatea patrimoniului cultural
B. Coeziunea și bunăstarea
C. Un ecosistem care să susțină artiștii, profesioniștii din domeniul cultural și creativ și conținutul european
D. Egalitatea de gen
E. Relațiile culturale internaționale


Planul de lucru al UE în domeniul culturii (2015-2018)

VEZI

Agenda europeană pentru cultură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti